Здравословен режим и меню

Питателна храна от био ферми

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

В Резиденция за възрастни „Карамел“ обръщаме специално внимание на пълноценното хранене. Специалистите препоръчват на възрастните хора да се хранят по-често и да избягват прекомерни количества наведнъж. Ето защо в Базовата такса, без необходимост от допълнително заплащане, са включени пет хранения дневно:

– Сутрешна закуска, сервирана след задължителна гимнастика – около 7:30 часа: например Мюсли със сушени плодове, Гречка-елда с домашно прясно мляко, Пълнозърнести макарони на фурна с домашно сирене, Ръчно точена юфка с домашно прясно мляко и други. Чай, кафе, прясно мляко или домашен айран – по избор.

– Късна закуска – сервира се към 10:00 часа. Бисквити, Прясно изпечени курабийки, Сезонни плодове от нашата градина и други леки храни. Чай или кафе – по избор.

– Обяд – сервира се в 12:30 часа. Примерни менюта: Супа от кокошка (от регионална еко-ферма) и Мусака по гръцки с домашна кайма; Рибена чорба със сьомга и Гювеч с телешко (от регионална еко-ферма); Телешко варено и Сарми със зеле (с домашна кайма) и други. Домашен прясно изпечен пълнозърнест хляб. Домашен айран или чаша вино (по избор)

– Следобедна закуска – сервира се след разходка в планината, кардио-фитнес или друга физическа активност в 16:00 часа. Домашно приготвен сладкиш с чаша чай или кафе, Бисквити с чай или кафе, Баница със спанак и сирене (домашно), Смути с горски плодове и ядки, Баница с тиква, Компот, приготвен от обитателите на Резиденцията. Други.

– Вечеря – започва от 19:00 часа: Салата с ряпа и моркови (със семена от Чия) и Запечени пълнени тиквички с домашно сирене и яйца; Зелена салата и Постен гювеч; Шопска салата (с домашно сирене) и Зеленчуков огретен; Салата с кисело зеле и Посни лозови сарми с бял сос; Салата с печени чушки и Ризото с гъби и зеленчуци; Домашна туршия и боб в гърне на фурна. Други. За пиене – малък аператив или чаша вино по избор; Домашен айран. Домашен прясно изпечен пълнозърнест хляб.

При избора на меню за деня ще се набляга на разнообразието. Нашата цел е да предлагаме едно и също ястие най-малко веднъж на няколко месеца, освен ако то не бъде пожелано от повечето гости по-често. Ще се избират основно сезонните храни – различни менюта според наличните пресни зеленчуци. При приготвянето на храната по желание гостите могат да се включат със свои собствени любими рецепти и кулинарни изяви. Отнасяме се с разбиране към личните предпочитания на отделните гости за вегетарианско, веганско или меню, съобразено с религиозни и други пости.